Een xxs museum voor een xxs gids

Sinds maart vorig jaar werk ik als museumdocent voor het Scheepvaart museum. Ik geef rondleidingen op het schip, in de tentoonstellingen en begeleid educatieve programma’s. Hoewel het museum anders is dan het Joods Historisch voelde ik mij hier ook meteen thuis. Leuke collega’s, fijne werksfeer en de hele dag praten over geschiedenis. Wat wil een mens nog meer?!

Deze maand is Nederland de voorzitter geworden van de Europese unie voor het komende half jaar. Ze hebben daarbij ons prachtige museum gekozen als vergaderlocatie. Erg leuk en aardig maar wij moeten daardoor enkele weken ons museum uit. Het museum is dan alleen toegankelijk voor de ministers van de verschillende Europese landen. Als goedmakertje voor de bezoekers hebben ze een mini Scheepvaartmuseum voor de deur gezet: Scheepvaartmuseum XXS

xxs

In dit huisje krijgen de bezoekers koffie, thee en iets lekkers. Daarnaast zit ik er als museumdocent om ze een mini rondleiding te geven met een spannend verhaal over de Gouden Eeuw. Al meteen is dit een groot succes! Hoewel sommige bezoekers in het begin teleurgesteld zijn dat het grote museum dicht is, lopen de meeste zeer tevreden weer naar buiten. We worden vooral bezocht door buitenlandse bezoekers die meteen gebruik maken van de gelegenheid om van alles te vragen over Nederland. Hierdoor krijg je de meest interessante gesprekken en ontmoetingen.

Het ene moment heb je een gesprek over kaarten met een woestijngids uit Egypte in het Engels en het andere moment een verhaal in het Duits over religieuze vrijheid in de DDR met een katholiek stel houtbewerkers uit Duitsland. Doordat je de gelegenheid hebt om echt even met elkaar in gesprek te komen leer je heel veel van elkaar. Wat zijn er veel inspirerende mensen in de wereld!

Voor wie zin heeft om ook langs te komen: Het huisje staat er nog tot 7 februari. Het is zeker een aanrader!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: