Geef de wereld door, in Godsnaam!

Op 3 november vond in de Westerkerk, voorafgaande aan de klimaatmars, een interreligieuze kerkdienst plaats. Bijeengebracht door milieudefensie spraken mensen van verschillende levensbeschouwingen hun zorgen over de klimaatverandering uit. Wat is onze eigen verantwoordelijkheid hierin? Ik zei de volgende woorden:

Tikkoen olam, het herstellen van de wereld. Wat mij betreft is dat een van de meest essentiële begrippen in het jodendom. De gedachte die hierachter schuilgaat is dat we de wereld waar wij nu in leven mooier moeten achter laten dan dat wij erop gekomen zijn. Dit gaat niet om een beloning in het (mogelijke) hiernamaals maar om gevolgen in het leven hier!

“ De wereld mooier maken” is voor veel mensen een heel abstract begrip. Wat houdt dat in? Het kan iets heel groots zijn maar ook door kleine acties maak je een verschil. Door op te staan in bus of tram voor een zwangere vrouw, eten naar de voedselbank te brengen of een keer boodschappen te doen voor je zieke buurman.

In de discussie over klimaatverandering hoor je vaak :“ Ja maar wat ik doe is toch maar een druppel op de gloeiende plaat, het heeft geen zin”. Hierdoor worden oplossingen vaak groot gezocht en daardoor lastiger haalbaar voor de gewone mens. In het Jodendom wordt echter geloofd dat al die druppels op de gloeiende plaat samen wel iets uitmaken. Jij als individueel mens hebt de mogelijkheid om de wereld een beetje mooier te maken. Als je buurman ziet dat jij plastic opraapt op straat is hij ook meer geneigd dat te doen. 

Door het klein en behapbaar te maken kan iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Iets wat wij ook aan onze kinderen leren. Als de leerlingen van mijn synagoge, de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, Bar/Bat mitswa worden ( joods volwassen) moeten zij een eigen Tikkoen Olam project bedenken. Kernvraag daarbij is: hoe kunnen zij deze wereld een stukje mooier maken? 

Wij hebben de wereld in bruikleen gekregen van God en moeten hier goed voor zorgen. De mens moet zich volgens de joodse traditie bewust zijn van zijn of haar rol in de wereld. We kunnen gebruik maken van de aarde? maar uiteindelijk zijn we ook afhankelijk van haar om te kunnen leven. Hierom is het begrip van Baal Tasjchiet ontstaan. Dit houdt in dat je niet mag vernietigen. Je mag gebruiken wat je nodig hebt maar je moet je bewustzijn van de gevolgen. Ook hierbij gaat het ook om kleine dingen die iedereen in zijn dagelijks leven kan doen.. Moet de verwarming zo hoog? Heb je echt die auto nodig? Moet ik echt dat vliegreisje maken?

Belangrijk is het daarom om te bedenken: Wat kan ik doen om deze wereld een stukje mooier te maken? Elk klein stapje helpt…

Een verslag van de middag kunt u lezen op: https://frieschdagblad.nl/geloven/Klimaatviering-roept-op-levensbeschouwelijke-krachten-te-bundelen-om-de-klimaatverandering-tegen-te-gaan-27143679.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: