Gastlessen Pabo Saxion Deventer

Religie onderwijs door middel van gastsprekers is mijn inziens de beste methode om een helder, zo min mogelijk bevooroordeeld, beeld te krijgen van de verschillende religies. Toen ik gevraagd werd mee te werken aan een project hierover bij de Saxion Pabo in Deventer was ik dan ook meteen enthousiast. Er werden verschillende lesmiddagen georganiseerd waarbij vertegenwoordigers van levensbeschouwelijke stromingen en geloofsrichtingen zoals het Katholicisme, Humanisme en Protestantisme vertelden over hun ervaringen met het geloof. Na deze middagen waren er drie fora georganiseerd waarbij de leerlingen in gesprek konden gaan met de hele groep bij elkaar.

In mijn gastlessen vertelde ik over het Jodendom. Als voorbereiding hierop hadden de studenten vragen ingestuurd. Om deze vragen zoveel mogelijk te structureren had ik de opbouw van het Joods Historisch kindermuseum in Amsterdam gebruikt. In elke kamer is een ander thema. Zo vertelde ik in de woonkamer over de diversiteit in het Jodendom en in de studeerkamer over het belang van (zelf) studie.

les pabo

Elke kamer had een bijbehorende opdracht. De meeste studenten hadden aangegeven vooral iets te willen leren over hoe ze het Jodendom moesten overbrengen op hun klas. Daarom waren de vragen hierop gericht. De opdrachten konden ze vervolgens gebruiken in hun portfolio. Aan het einde van de vier uur durende les reageerden de leerlingen erg enthousiast. Veel van hun hadden er al een lange dag opzitten en waren toch geen moment verveeld geweest. Het was een goede combinatie van luisteren en verwerken.

Een week later volgde de 3 fora. Hierbij waren vertegenwoordigers van het Hindoeïsme, Katholicisme, Protestantisme, Islam, Humanisme en het Jodendom. De begeleidster, Marleen Boon, had de vragen van de studenten teruggebracht tot zes levensvragen. Ze leidde deze vragen steeds mooi in door het voorlezen van een gedicht, een krantenartikel of het laten horen van  een lied.  Vervolgens hadden de leerlingen de kans om ons vragen te stellen.

Er was drie uur uitgetrokken voor het forum maar de tijd vloog voorbij. Alle zes de forumleden wilden erg graag vertellen wat hun visie was op de besproken onderwerpen. Toch was er ook veel aandacht voor elkaar. Het was heel inspirerend en leerzaam om met andere mensen samen te zijn die zo bewust in hun levensbeschouwing staan. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat je bij het Hindoeïsme niet kan bekeren en dat zij vooral bezig zijn met het bereiken van moksha: De verlossing van het leven op aarde. De dood is hierbij geen verlossing als je weer opnieuw geboren wordt.

forum deventer

 

Er werden diverse thema’s aangeboord. Bij het ene forum lag de nadruk vooral op het thema bekering, bij het andere forum ging het vooral over de dood en in hoeverre die voorbestemd was. Het was leuk om te zien dat er overeenkomsten waren ( veel studie) maar ook verschillen. Zo sloot de moslima uit dat de evolutietheorie kon kloppen terwijl voor de humaniste het scheppingsverhaal juist gek klonk.

De grootste bindende factor was dat we allemaal belangrijk vonden er voor je naasten te zijn. Of dit nou door het geloof in God geïnspireerd was of door een diep gevoel van binnen, het belangrijkste is om te realiseren dat je niet alleen op de aarde staat. We moeten elkaar samen helpen om goed te zijn en goed te blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: